НОМИНАЦИЯ ЗА ГОДИШНА НАГРАДА "ПРОКУЛТУРА- 2017"

Драматично-куклен театър Силистра бе номиниран за годишната награва "ПРОКУЛТУРА - 2017" за работата си с подрастващите и предоставяне достъп до култура на младите хора! Благодарим на организаторите БАРОК И ГРАЖДАНСКО ЕДИНСТВО!

2017 август 15 - Банско

"ХЛАПАЧКАТА ОТ 13-Я ЕТАЖ" - С НЯКОЛКО НОМИНАЦИИ

Пиесата е на румънския драматург Мирча М. Йонескуе и е една от най-играните пиеси. Поставяна е в шест румънски театъра и във Виена, Австрия. За първи път, обаче, в България е адаптирана за игра с кукли - в Драматично-куклен театър Силистра от почти същия състав - Съби Събев, Наталия Гочева, Моника Угренова и Станислав Георгиев.
На международен фестивал в Румъния постановката получава награди: за най-добро представление, Моника Угренова за най–добра актриса, Наталия Гочева за сценография, а Мирча М. Йонеску за драматургия. На Международния фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса" в Търговище през 2015-та, печели награда за представяне на актуални социални теми от живота на тийнейджърите и въздействащо актьорско присъствие на Моника Угрeнова.
СИЛИСТРЕНСКИТЕ КУКЛЕНИЦИ С НАЙ-ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ОТ ФЕСТИВАЛ В МОЛДОВА

Актьорите от силистренския куклен театър се завърнаха с голямо признание от Седмия международен фестивал на куклените театри "Под шапката на Гугуц" в град Кишинев, Молдова. Те пожънаха успех със спектакъла "Таласъмът Тропалан" и получиха най-високото отличие "Диплом за най-добър цялостен куклен спектакъл - експресивност и креативност". Единствено силистренските театрали са представили България на фестивала.
Постановката "Таласъмът Тропалан" е направено под режисурата на Съби Събев, кукли и сценография Павлина Василева, музика Георги Гарчев и актьорски състав - Елена Кешишева, Петър Чапкънов и Станислав Георгиев. Поканата е била специална и е дошла от художествения директор на фестивала Габриела Лунгу, разказа директорът на кукления театър в Силистра Златина Станева. Гостували са още актьори и кукли от Русия, Беларус, Румъния, Франция и Турция.
За 31-вия творчески сезон това е третото участие в международен форум на кукления театър в Силистра.

Информацията е взета от сайта DARIK NEWS

ПЪРВА НАГРАДА НА ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ В РУМЪНИЯ

"Хлапачката от 13 – тия етаж", спектакъл на Куклен театър Силистра, обра наградите на международен фестивал в Румъния: за най-добър цялостен спектакъл и три индивидуални награди – за женска роля, за сценография и за драматургия! На 11 ноември представлението, изиграно в зала Студио на Театър Фани Тардини в град Галац в рамките на Международния куклено-театрален фестивал "Гъливър", спечели първото място в отдел "Възрастни" за най-добър спектакъл.
Другите награди: за актрисата Моника Угренова в ролята на Хлапачката – за женска роля. Сценографията донесе награда и на Наталия Гочева – сценограф, а авторът на пиесата Мирча М.Йонеску бе удостоен с награда за драматургия.
В рамките на три месеца спектакълът – дело на режисьора Съби Събев, бе представен на три международни фестивала: през септември в Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" – град Стара Загора, през октомври в Международния фестивал "Дни на Дунавските държави" в гр.Гюргево (Румъния), и през ноември – отлично представяне в гр.Галац.

Информацията е взета от сайта VERSINAJ